21 Temmuz 2015 Salı

21 Temmuz - Bayram Dönüşü Yine Dolu Doluyuz

Merhabalar!
Verdiğimiz kısa bayram arasından sonra kaldığımız yerden yine dolu dolu devam ediyoruz. Kimilerimiz Kayseri’ye dün, kimilerimiz ise ancak bu sabah ayak bastı ancak bu bize engel mi, elbette ki hayır :) 

Yine her zamanki vaktinde toplanan ekibimizle güne araştırma yaparak başladık. Bu hafta yazacağımız raporların konuları Fisher Kesin Olasılık Testi, Hipergeometrik Test, Normal Dağılım, Bayes Teoremi gibi istatistiğin farklı ögelerinden oluşuyor. Bayramda tahmin edeceğiniz sebeplerle araştırma yapmaya pek fırsatımız olmadığı için elimize geçen ilk fırsatı bu konuları araştırmakla değerlendirdik.

Günlük takip ettiğimiz kitabımızda (hala ezberlemediyseniz tekrar yazalım: Data Science from Scratch) bir ünite daha ilerledik. Bu sefer anlatma işi bana ve takım arkadaşım Seyit’e düştü. Kitaptaki sekizinci ünite olan “Gradient Descent ” konusunu işledik. Kısaca türeve ve eğime değinen ünitede bu iki unsurun da yardımıyla bir fonksiyonun maksimum ya da minimum noktalarını nasıl bulabileceğimizi öğrenmiş olduk.  

Minecraft oynamayı da ihmal etmedik elbette, stadyumumuzu inşa etmeye tüm hızla devam ediyoruz ama bugünlük selfie yok :) Bunun dışında ise aralarda yapboz için ayırdığımız masamıza gidip hem kafamızı dağıtıyor hem de eğleniyoruz, yine de söylemek gerekir ki iki farklı yapbozun parçaları birbirine karışmış olduğundan biraz zorluyor :)

Bugünkü kod yazma seansımızda ise daha önce yazdığımız, verilen bir sekanstaki istenilen uzunluktaki tekrarlayan serileri bulup bunları tekrarlama sayılarına göre bir liste halinde bize gösteren kodumuza geri döndük. Motif dediğimiz bu tekrarlayan dizilerde asıl ilgilendiğimiz kısım dizinin hem başında hem de sonunda bulunan kısımlar. Görevimiz, bu motiflerin ortasında bulunan önemsiz kabul ettiğimiz bazları yok sayarak, arada kaç adet baz olursa olsun sadece iki kenara bakıp sayımı öyle yapan bir kod yazmaktı. Örneğin aşağıda gördüğünüz dizilerde “N” harfi ile gösterilen kısımlar önemsiz dediğimiz yerler olmak üzere, bu üç diziyi de aynı kabul ederek sayım yapan bir kod yazdık.

AAANAAA
AAANNAAA           =      3 * AAAXAAA
AAANNNAAA

Bugünkü son etkinliğimizde ise normalde yaptığımız Skype görüşmelerini bir ileri boyuta taşıyarak Onur Kaya ile yüz yüze konuşma imkânı bulduk. Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezun olarak yüksek lisansını da yine burada tamamlayan Onur Bey, daha sonrasında ise doktorasına Viyana’da Moleküler Biyoteknoloji Enstitüsü’nde (Institute of Molecular Biotechnology ) devam etmiş.  Şimdi ise yine Viyana’da Boehringer Ingelheim adlı ilaç şirketinde çalışmakta. Kendisiyle yaptığımız konuşmada özellikle yurtdışında çalışma ve akademik kariyer olanaklarıyla ilgili konularda bizi aydınlatan Onur Bey, bizim için hem güzel bir örnek oldu hem de aklımızdaki soruları cevapladı.

Bugünlük de bizden bu kadar. Şu anda ekibin yarısıyla oturduğumuz,  arkadaşlarımın raporlarıyla ve bloglarıyla ilgilendiği kafeden bildiriyorum :)  

Sevgi ve bilimle kalın,
Hoşça kalın  :)
H. Cansu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder