14 Temmuz 2015 Salı

14 Temmuz - Piyangodan Sürpriz Sunum Çıktı

Herkese merhaba,

Haftanın ikinci gününü de göz açıp kapayana kadar bitirdik. Bir taraftan yaz kampımız tüm hızıyla devam ederken bir taraftan da bayramın yaklaşmasıyla özellikle şehir dışına gidecek olanlarımızda hafiften tatlı bir telaş başlıyor. Bugün güne çok eğlenceli(!) bir sürprizle başladık. Sabah geldiğimizde hepimize farklı bir dünya şehrinin ismi verildi ve bir saat içinde bu şehirlerle ilgili 5 dakikalık bir sunum hazırlamamız istendi. Tahmin edersiniz ki hiçbirimiz o bir saatin nasıl geçtiğini hatırlamıyoruz :) İnternet tarayıcılarımızda art arda açtığımız sekmelerin içinde kaybolmamaya çalışarak hem o şehri öğrenip hem de  nasıl anlatabileceğimizi düşünürken geçiveren o bir saatten sonra sunumlarımızı tamamladık ve sunduk. Bu deneyim bu çok kısıtlı hazırlık aşaması dolayısıyla stres altında nasıl işler çıkarabileceğimizi de anlamamızı sağladı. 

Sonrasında ise tıpkı geçen haftaki gibi geçtiğimiz yıl bizim yerimizde olan, yani burada stajını tamamlayan İstanbul Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü mezunu Çağla Çetin ile bir Skype görüşmesi yaptık. Yine aklımızdaki farklı sorulardan bazılarına cevap olan bu görüşmede eğer kodlamaya gerçekten gönül verirsek kendimizi geliştirmek için neler yapabiliriz ya da nasıl farklı yönlere yönelebiliriz biraz da onu öğrenmiş olduk.

Elbette ki Minecraft serüvenimize de tam gaz devam ediyoruz. Bugün üniversitemizin altına açtığımız tünelin iç tasarımının nasıl olacağını tartışıp uygulamaya koyulduk. Bir de sporsuz olmaz diyerek spor kompleksimizin de temelini attık :)

Bildiğiniz gibi her gün "Data Science from Scratch" adlı kitabımızdan bir üniteyi öğrenip arkadaşlarımıza anlatıyorduk. Bugün de Neslihan ve Mustafa arkadaşlarımız olasılık konusunu, Bayes teoremini, normal dağılımı ve merkez limit teoremini bizlere anlattılar. Öğrendiklerimizi uygulamak içinse bu merkez limit teoremini koda dökmeye karar verdik. Projeksiyon cihazını kullanarak perdeye yansıttığımız ekranla, herkesin katkısıyla hep birlikte yazdığımız ilk kodumuz da bu oldu ve bu şekilde daha hızlı olduğumuzu fark ettik. Kodda ise istenilen adet, istenilen sayıda yüze sahip zarların yine istenilen sayıda tekrar atılmasıyla oluşan sayıların toplandığı bir fonksiyon yazdık. Daha sonra yine aynı fonksiyonda bu sayıların ortalamasını alıp bir histogram grafiği halinde görselleştirdik. Merkez limit teoremine göre atılan zarlarda her seferinde rastgele sayılar gelmesine rağmen bu sayıların aritmetik ortalaması alındığında ve aralıklara bölündüğünde normal dağılım göstermesini bekliyorduk. Sonuç da beklediğimiz gibi oldu ve alttaki grafiği elde ettik. Fonksiyonda çağırdığımız 4 sayısı zar adedini, 20 bir zarın yüz sayısını, 10000 ise zarların kaç kere tekrar atılacağını belirtiyor. 



Bugünlük kampımızdan bu kadar, 
Sevgi ve bilimle kalın,
Hoşça kalın  :)
H. Cansu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder